Cloud Atlas

October 14th, 2012 § 1 comment

Cloud Atlas av David Mitchell består av sex stycken berättelser, nästlade i varandra, som utspelar sig från artonhundratalet fram till en dystopisk, postapokalyptisk värld. Jag fick upp ögonen för den på grund av en kommande film, och själva idén bakom boken lät fantastisk: Berättelser inuti berättelser, teman som löper genom århundraden, utveckling och fall.

Tyvärr misslyckas boken att leverera en engagerande, sammanhängande läsupplevelse. Den är överdrivet pretentiös, och reinkarnationstemat som fungerar som länk mellan kapitlen är larvigt. Detta är den typ av bok jag inbillar mig att Oprah skulle rekommendera, vilket jag alltså inte ser som en bra sak.

Trots detta finns ljuspunkter. Alla de sex berättelserna har intressanta partier, och en av dem, An Orison of Sonmi ~451, är en science fiction-dystopi som hade fungerat nog så väl som en fristående novell. En annan intressant detalj är att alla berättelserna (utom en) har opålitliga berättare, vilket förstås öppnar för tolkningar kring vad som är “sant” och hur berättarnas värderingar och tillstånd påverkat deras respektive texter.

Något mästerverk är detta dock inte, och jag är mindre sugen på filmen efter att ha läst boken. Faktum är att jag får starka kalkonvibbar – sannolikheten att filmen tyngs ned av sentimentalitet får anses vara överhängande.

§ One Response to Cloud Atlas