Mass Effect 3

May 7th, 2012 § 3 comments

När jag står på Rannoch och ser amiral Raan höja pistolen mot sin tinning inser jag det verkligt geniala med Mass Effect-serien. Jag hade kunnat åstadkomma något bättre här, men det hade krävt att Tali varit närvarande, och det går inte, för Tali dog på Collector-basen. Den serie val jag har gjort genom tre spel har lett fram till en punkt där antingen geth eller quarians kommer utplånas, och det är för sent att göra något åt det.

Serien handlingar som lett fram till denna punkt börjar med Jack, och mitt tycke för henne i Mass Effect 2. Jag backade Jack mot Miranda, och förlorade därmed Mirandas lojalitet. När jag valde ledare för secondary fire team på Collector-basen valde jag Miranda, eftersom hon insisterade. Eftersom Miranda inte var lojal dog min vent-specialist, som var Tali. Miranda strök också hon med i ett senare skede.

Och nu på Rannoch hade Tali kunnat lösa saker tillsammans med Legion, men hon saknas, vilket resulterar i ett en tragedi utspelas framför mig. Man skulle kunna tro att jag därmed skulle vara arg eller besviken, men istället känns berättelsen bara mer min egen. I min  berättelse dog Tali, därför att mina val inte var optimala. Mina val var inte optimala eftersom jag saknade information om konsekvenserna i förhand. Trovärdigheten blir högre eftersom det är så verkligheten fungerar.

Quarians undergång förblir det starkaste ögonblicket i Mass Effect-serien för mig. Mass Effect 3 är det bästa spel jag någonsin spelat, på grund av just denna och liknande scener. Inget annat spel har engagerat mig på ett liknande sätt. Detta enda faktum räcker för att jag ska avguda spelet.

Ett par andra reflektioner:

  • Mass Effect 3 är väldigt polerat – skavankerna i tidigare delar är bortslipade. Inga jobbiga tidskrävande mini games, och combat som funkar utan irritationsmoment.
  • Mitt första intryck av slutet var positivt, men jag förstår kritiken, speciellt med tanke på att mina val i slutet spelar så liten roll.
  • Tyvärr utvecklade sig Mass Effect-serien i en militaristisk riktning. Nyanser till trots, det är ändå mycket honnörer, ära och heder. Det är synd att i stort sett alla spel trillar dit på detta. Varför måste det alltid vara commander hit och general dit? Vad är det för fel på att spela fysiker eller rörmokare?

§ 3 Responses to Mass Effect 3"