Fotboll och Bröllop

June 19th, 2010 Comments Off

När Victoria Bernadotte och Daniel Westling idag gifter sig i Stockholm sänder SVT och TV4 hela dagen från spektaklet. Media trumpetar ut hur fantastiskt bröllopet är, hur lyckliga brudparet ser ut och hur rörande alla talen var. Allt, precis allt, är genomplanerat och genomtänkt, ned till minsta detalj. Vad som serveras är ett genomorkestrerat skådespel som planerats för i ett och ett halvt år. Att detta skulle ge “oss” som SVT uttrycker det, “minnen för livet” är förstås bara nys. Jag kan inte förstå hur något som är så utstuderat på allvar kan beröra någon överhuvudtaget, förutom då de inblandade själva på ett rent personligt plan.

I andra kanaler serveras det fotbolls-VM med bland annat Danmark mot Kamerun. På grund av avsaknad av svenskt deltagande kommer väl inte heller detta bli någonting folk i Sverige kommer ihåg, men här serveras ändå något som är en total kontrast mot prinsessbröllop. Ett spektakel, visst, men förutsättningarna skiljer sig dramatiskt. Hur mycket tid och pengar FIFA än har lagt ner i PR så kokar det hela ändå ner till tjugotvå stycken spelare i två olika lag som kommer att försöka besegra varandra, med alla till buds stående medel. Den totala avsaknaden av manus och regi utgör fotbollens största dragningskraft.

Man får se två lag som kämpar för sin överlevnad i mästerskapet. En dansk osannolik och utbuad hjälte, som reser sig när det som bäst behövs och ger laget en seger. Ett Kamerun som den sista kvarten förtvivlat kämpar för ett kvitteringsmål, och ett Danmark som lika förtvivlat kämpar för att försvara sin rakbladstunna ledning. Detta är känslor. Detta är, om man vore dansk eller kamerunian, minnen för livet, just därför att de är totalt oplanerade. Imorgon ska nya lag vandra ut på gröna planer för att försöka ta ytterligare ett steg mot mästerskapet. En del kommer att hålla för favorittrycket, en del kommer att överraska mot alla odds, en del kommer att underprestera och bli hemskickade och en del kommer att kämpa förtvivlat utan att räcka till. Ingen vet hur det kommer att gå.

Samtidigt kommer Daniel och Victoria att spendera den första genomplanerade dagen i resten av sina genomplanerade liv.

Tagged ,

Comments are closed.